Geschiedenis

De geschiedenis van Uponor begon op 13 augustus 1918 toen Aukusti Asko-Avonius een timmerwerkplaats opzette in Lahti (Finland), honderd kilometer ten noorden van Helsinki. Aukusti, afkomstig uit een arm gezin, was een innovatieve ondernemer met visie. Zijn bescheiden timmerwerkplaats groeide al snel uit tot de grootste leverancier van meubilair in Scandinavië met de grootste keten van meubelwinkels in Finland. Sinds de jaren dertig van de twintigste eeuw, is zijn bedrijf Asko een van de bekendste Finse handelsmerken.

In 1938, vlak voor de Tweede Wereldoorlog, breidde het bedrijf zich uit en begon het bedden met metalen veren te produceren in het eigen magazijn. Dergelijke bedden waren indertijd zeer populair in Finland en Asko-Avonius herkende dit marktpotentieel. Dit bescheiden begin leidde tot Upo Oy, een zusteronderneming van Asko, die uitgroeide tot een gediversifieerde leverancier aan de metaalindustrie en zich al snel ontwikkelde tot de grootste producent van huishoudelijke apparatuur in Finland.

In de jaren vijftig richtte Asko zijn blik voorbij de landsgrenzen, met name richting de West-Duitse markten waar men positief geïnteresseerd was geraakt in Finse ontwerpen - meubilair incluis. Gedurende de jaren vijftig waren Finse ontwerpen zeer populair: op de vermaarde designbeurs in Milaan ging elke vierde Grand Prix naar Finland voor meubilair van Asko. Natuurlijk wilde Asko optimaal rendement halen uit de interesse vanuit Europa in Finse ontwerpen, onder andere door meubilair te exporteren dat ontworpen was door Tapio Wirkkala en Eero Aarnio.

In 1965 opende Upo een kunststoffabriek in Nastola, vlakbij Lahti, en begon het bedrijf met de productie van de eerste kunststofleidingen. Vervolgens breidde Upo zich geleidelijk uit in de kunststofindustrie, waarbij kunststofleidingen een steeds groter aandeel gingen uitmaken in de omzet. In 1982 richtte Asko een dochteronderneming op die zich op de productie van kunststofleidingen moest gaan richten. Tegen 1990 was deze onderneming, Oy Uponor Ab genaamd, de grootste fabrikant van kunststofleidingen in de Scandinavische landen en had het bedrijf zijn eerste stappen in Europa gezet. Tijdens de twee decennia die daarop volgden groeide de onderneming uit tot een van de belangrijkste internationale leveranciers van kunststofleidingen en, op de vooravond van het nieuwe millennium, werd het bedrijf de grootste fabrikant van kunststofleidingen ter wereld. In eerste instantie betroffen de belangrijkste producten van de firma infrastructuurtoepassingen, maar met de overname van Wirsbo, Hewing en Unicor verschoof de focus naar toepassingen voor woonhuizen.

Tijdens de jaren 90 besloot Asko diverse businessunits af te stoten en in 1999 waren alleen de bedrijven voor vloeren en huishoudelijke apparatuur nog over, plus een aanzienlijk kapitaal aan vastgoed en Uponor natuurlijk. Uiteindelijk werd besloten zich volledig op Uponor te concentreren en alle overige, resterende businessunits af te stoten. Als gevolg hiervan fuseerde Asko op 31 december 1999 met Uponor en nam de organisatie de naam Uponor Corporation aan. Tijdens het eerste decennium van de 21e eeuw, heeft de onderneming zich geconcentreerd op haar kernexpertise, namelijk oplossingen voor woonhuizen. Een verder doel is het integreren van het sterk gedecentraliseerde concern in één verenigde, effectieve en winstgevende onderneming. Sinds 2006 is het bedrijf wereldwijd actief onder de merknaam Uponor.

In 2013 introduceerde Uponor een belangrijke strategische wijziging om zijn infrastructuur oplossingen business te versterken. Dit gebeurde door een fusie van zijn infrastructuur oplossingen bedrijf met KWH-Pipe Ltd, een ander Fins bedrijf met meer dan 60 jaar ervaring in de branche. De nieuwe joint venture, Uponor Infra, is marktleider in Noord-Europa, met kantoren in Noord-Amerika en Azië.

Sluiten